Projekt: „Neljudske životinje u klasičnoj filozofiji“

Profesorica Katedre, dr. sc. Ivana Buljan, dobila je potporu Sveučilišta u Zagrebu za vođenje institucijskog istraživačkog projekta „Neljudske životinje u klasičnoj filozofiji“.

Dinastija Han (202. p. n. e. -220.) Earthenware Dog. Cleveland Museum of Art.

Životinje i životinjski svijet važna su tema o kojoj se pisalo u ranim tekstovima različitih kulturoloških provenijencija. No, epistemološke paradigme unutar kojih je znanje o životinjama usustavljeno uvelike se među njima razlikuju.

Za razliku od antičkih grčkih tekstova, u ranim kineskim i indijskim tekstovima raspravljanje o životinjskom svijetu te epistemološke paradigme u kojima je znanje o životinjama usustavljeno nisu bili motivirani zoologijskim i biologijskim interesima. Premda životinjski svijet nije predmet ovakvog tipa analiziranja, rani kineski i indijski korpus obiluje referencama na životinje. Štoviše, životinje su česta filozofijska inspiracija, kao i model za ljudsko djelovanje u kineskom korpusu. U indijskom budističkom korpusu, životinjama se pridaje veliki značaj.U ovome ćemo projektu pokazati kako klasični tekstovi nude relevantan konceptualni okvir za diskusije iz područja animalističke etike.

Dok su suvremene rasprave iz animalističke etike često oblikovane humanističkim i posthumanističkim rječnikom te pokušajem transformiranja starih ideja i činidbi, rani kineski i indijski diskurs može ponuditi drugačiju paradigmu u pogledu vrijednosti neljudskog života i našega stava prema neljudskim životinjama.